nedjelja, 9. siječnja 2011.

zob trave Avena sativa L.


Poznato je da se uzgajala još u bakrenom dobu, jer su ardieodozi u os/acima sojeničarskih naselja osim pšenice i razipronašli i zob. CP/inije u svojim spisima govori o germanskoj navici uzgoja zobi, jer imje kaša od zobi gdavni sastojak predirane.U srednjovjekovnoj medicini koristika se za obloge kod čireva i jurunkula te kao dijeta kodprobavnidi tegoba. Sveta dHiddegarda preporučivala je kupekji od zobene skame kod ukoga i uzetosti. Cagkasidaje da »zob čovjeku bistri dudi i um«. Danas zob nije samo dijetetičkipredirambeniproizvod i životinjska hrana, nego zbog sposobnosti umirivanja dobiva sve veću važnost i u medicini.

droga:
Avenae fructus: Zreli se plodovi melju u brašno i upotrebljavaju za proizvodnju zobenih pahuljica.
Avenae herba: Zobena zelen s korijenjem ubiremo u vrijeme cvatnje. Droga ima karakterističan miris koji podsjeća na slamu i sladak okus. U ustima je blago sluzava. Avenae strametum: Zobenu slamu koja pre- ostaje nakon vršenja koristimo izvana za kupelji.
Stanište i rasprostranjenost
Zob kultiviramo; često se javlja i samoniklo.
Srodne vrste:
U nas raste još nekoliko divljih vrsta zobi koje nisu istražene. Druge vrste trava zajedno s ostacima livadnih biljaka koristimo kao trine od sijena (graminis flos) za spravljanje ljekovitih kupelji ili obloga kod upalnih procesa mišića i zglobova.
Sastav i aktivne tvare
Plodovi i listovi kultiviranih vrsta zobi sadrže steroidne saponine (avenakozid A i B). U korijenju se nalaze triterpenski saponini avenacin A i B, koji djeluju snažno antibiotički i antimiko- tički. Iz sjemene lupine izolirani su glikozidi vanilina i indolni alkaloid gramin. Plodovi sadrže 50-60% škroba, 14-15% bjelančevina, slobodne aminokiseline, puno vitamina (osobito različite vitamine B i vitamin K), velike količine mineralnih tvari, a medu njima i bor i jod. Zelen sadrži velike količine kremene kiseline.

Djelovanje i uporaba:
Triterpenski saponini zobi sprječavaju rast gotovo svih vrsta bakterija i gljivica. Iscrpine iz cva- tuće zeleni umiruju, pa ih koristimo kao čaj ili cnkturu kod živčane iscrpljenosti i nesanice. To djelovanje vjerojatno ima alkaloid gramin, u kombinaciji s drugim sastojcima. U srednjoj Europi sve su omiljeniji pripravci od zelene zobi; bolesnici govore o blagotvornom djelovanju i kod slaboga srca i krvotoka, kožnih tegoba i soolnih smetnji. Iscrpina iz svježe biljke pomaže : u odvikavanju od pušenja, čak i u odvikavanju od opijuma i morfija. Vjerojatno je i kod takve uporabe gramin kao derivat triptofana važna aktivna tvar. Zbog velike količine esencijalnih ami- nokiselina i mineralnih tvari zobene su pahuljice edan od najboljih dijetetičkih prehrambenih proizvoda.
pripravci:
čaj:
Dvije do tri čajne žličice suhe zeleni spravljamo kao oparaki ostavljamo da odstoji 15 minuta. Pijemo po dvije do tri šalice čaja na dan. Takav čaj koristimo i za pranje kožnih ekcema i kožnih bolesti prouzročenih gljivicama.
TlNKTLRA:
20 g svježe zeleni prelijemo sa 100 ml 70%-tnog etanola. Ostavimo da odstoji dva tjedna; za to vrijeme posudu više puta protresemo. Na dan uzimamo po 10 kapi, a kod nesanice prije spavanja i dvostruku količinu.
Uporaba u veterine
Već je dugo poznato djelovanje zobi na konje. Vanilinski glikozidi sjemene lupine snaže ih i okrjepljuju.
Neželjena djelovanja:
Kod prevelikih količina tinkture ili drugih pripravaka može doći do glavobolje.
KUPELJI:
500 g narezane zobene slame ili osušene zeleni prelijemo dvjema litrama vruće vode i ostavimo da odstoji 20-30 minuta, a potom tekućinu dodajemo u kadu.
Koristimo je za poticanje metabolizma kože i pro- krvljenosti kod reume, neuralgija, kroničnih ekcema i nedovoljne prokrvljenosti udova. Siedeće kupelji pomažu kod trbušnih tegoba u žena, crijevnih kolika i bolesti mjehura.