srijeda, 29. prosinca 2010.

OBIČNA VRKUTA, GOSPIN PLAŠT, VIRAK lat.Alchemilla xanthochlora ROTHM.

porodica: rosaceae ruže


droga:

Alchemillae herba: Ubiremo zelen bez kori­jena i dobro je osušimo. Bez mirisa je, a okus je blago trpak i gorak. Možemo ubirati i samo listo­ve (Alchemillae folium).

Stanište i rasprostranjenost

Različite vrste rastu na livadama, pašnjacima i kamenitim tratinama na rubovima šuma, osobito u gorskim i planinskim dijelovima.

Srodne vrste:

U Hrvatskoj raste nešto više od desetak vrsta gospina plašta, koje razlikuju samo stručnjaci. U svrhu liječenja točno odredivanje i nije potrebno jer sve vrste sadrže slične aktivne tvari. U farma­ceutskoj se literaturi pod nazivom gospin plašt {Alchemilla vulgaris L.) nalazi više različitih vrsta. U Švicarskoj se najviše cijene vrste s dlanasto razdijeljenim listovima koje kod nas rastu u planinskom pojasu.

Sastav i aktivne tvare

Unatoč iznimnoj popularnosti u narodnoj medi­cini, gospin je plašt razmjerno neistražen. Glavni su sastojci trjeslovine katehinskog tipa, različiti flavonoidi, ponešto gorkih tvari i saponina te ma­nje količine hlapiva ulja.

Djelovanje i uporab a

Djeluje kao adstringens i blago opušta grčeve (spazmolitik). Zbog spazmolitičkog djelovanja upotrebljava se za želučane i crijevne bolesti, oso­bito za proljeve. Preporučuje se i za ženske bo­lesti, osobito za prejako mjesečno krvarenje. Gospin se plašt još češće koristi izvana, kod upala u usnoj šupljini i ždrijelu, za ispiranje rana i mje- hurastih kožnih ekcema. Neki ga osobito pre- poručaju u obliku sjedećih kupelji ili za ispiranje kod bijelog pranja.

Pripravci:

čaj:

Dvije čajne žličice droge prelijemo vrućom vodom i ostavljamo da odstoji 10 minuta. Pijemo do tri ša­lice uvijek svježe spravljenog čaja na dan.

Čajne mješavine:

Kod tegoba s menstruacijom prikladna je mješavi­na koju pijemo dulje vrijeme:

zelen gospinog plašta Alchemillae herba 20 g

zelen poljske preslice Equiseti herba 20 g

koprivina zelen Urticae herba 20 g

rusomačina zelen Bursae pastoris herba 20 g

srčenjakov podanak Tormentillae rhizoma 20 g

Uvarak spravljamo od dviju do triju čajnih žličica mješavine i u manjim gudjajima pijemo po jednu do dvije šalice čaja na dan.

kupelji:

Za sjedeću kupelj spravljamo mješavinu od gospi­nog plašta, hrastove kore, preslice i zobene slame. 50-60 g mješavine stavljamo u 1 litra hladne vode, grijemo do vrenja i ostavljamo da stoji 10 minuta. Iscrpinu dodajemo sjedećoj kupelji.

Uporaba u veterini:

Kao i sve vrste droga s trjeslovinama, gospin plašt koristimo za čišćenje rana i dragih kožnih bolesti. Osušeni gospin plašt u sijenu okrjepljuje životinje i jača njihovu otpornost.

Neželjena djelovanja:

Kod ove razmjerno blage droge ne očekuju se nuspojave. Vrlo je prikladna za djecu