nedjelja, 9. siječnja 2011.

pravi pelin, vrtni pelin, pelin Artemisia absinthium L.

porodica: asteraceae glavočike cjevnjače

CPehin sejoš ocf cfaonine smatra lijekom kod želučanih, jetrenih i žučnih tegoba. Domovina su mu stepe istočne Cjurope i središnje 7tzje. TJrho se rano uzgajao hao Jjekovita bihjha, pa se rasprostranio po cijeloj Cjuropi i sjevernoj Ttljrici. (i't Cjuropi ga prvi spominje opat iz samostana [Reichenau na 73odenskomjezeru, l'daiafrid Strabo. lizbirci pjesama 3~£ortuhus ostavioje izvješća o hjehovitim bidjhama i njihovoj primjeni u 9. st. našoj narodnoj medicinipehin se smatra svestrano učinkovitom bihjkom.
DROGA:
ABSINTHII HERBA: U srpnju i kolovozu ubiremo cvatuće, razlistale mladice i prizemne listove. Kvalitetna droga ima vrlo malo dijelova stabljike. Osušeni pelin aromatična je mirisa i aromatična, izrazito gorka okusa.
Stanište i rasprostranjenost
U nas raste na suhim livadama i starim zidovima, uglavnom u primorskim područjima. Cesto ga kultiviramo u vrtovima. Zbog snažna mirisa u svojoj okolini djelotvorno uklanja lisne uši i druge štetne kukce.
Sastav i aktivne tvare
Droga sadrži eterično ulje (0,2-1,5%) u kojem se nalaze kamazulen, tujon, tujol i drugi sastojci. Važne su gorke tvari, kao što su seskviterpenski lakton absintin te njegov izomer anabsintin. U zeleni se nalaze i brojni flavonoidi, osobito glikozidi kemferola i kvercetina, smole, trjeslovine i mnogo kalija. Eterično ulje koje se dobiva vodenom destilacijom tamnozelene je do modrikaste boje, zbog
Srodne vrste:
Pravom pelinu je sličan obični pelin (Artemisia vulgaris L.). Jedina je razlika to što su mu listovi srebrnkasto dlakavi samo s
donje strane. Nemaju karakterističan miris, a okus je tek jedva primjetno gorak. Zelen se ponegdje koristi u kuhinji, za aromatiziranje mesnih jela. I omiljena začinska biljka estragon ili troskotnjača (Artemisia dracunculus L.) pripada istom rodu. Svojim ugodnim, slatkim i blago ljutim hlapivim uljem potiče probavu i poboljšava okus mesnim jelima, salatama i slasticama od brašna. U Francuskoj se estragon cijeni kod spravljanja biljnog octa i senfa.
pripravci:
čaj:
Od pola do jedne čajne žličice droge spravljamo oparakkoji stoji samo 3-5 minuta. Mora biti svijet- ložute boje. Na dan pijemo po jednu šalicu na više različitih načina. Količinu razdijelimo po obrocima i čaj pijemo pola sata prije jela ili tijekom dana u manjim gutljajima. Iako je vrlo gorak, ne sladimo ga.
kamazulena koji nastaje pri destilaciji preteče artabsi- na . Tujon, koji je sastavni dio ulja, otrovan je, ali u količinama koje kod pravilne primjene ulaze u vodenu otopinu ne uzrokuje neželjena djelovanja . Alkoholni pripravci nisu prikladni za uporabu iznutra, ier se u alkoholu otapa više ulja nego u vodi. Za spra- vljanje alkoholnih pića uporaba pelina je zabranjena. Spravljaju se iz vrste pelina s malenim količinama tu- jona (pontski pelin).
Djelovanje i uporaba:
Pelin je tipična droga kod koje djeluju gorke tvari i eterično ulje (amarum aromaticurri). U narodnoj medicini smatra se iznimno dobrim sredstvom kod loših želučanih funkcija (stomahik), neprimjerene probave karminativ) i žučnih tegoba. Zbog gorkih tvari djeluje kod slaba teka, probavnih tegoba kao što su podrigivanje i napetost želuca i trbuha; istjeruje vjetrove i potiče djelovanje žuči. Njegov utjecaj na glatke mišiće koji je povezan s boljom prokrvljenošću, osobito trbušnih organa, potiče menstruaciju i ublažava grčeve pri porođaju. Smatra se sredstvom koje poboljšava rad hormonalnih žlijezda, osobito nadbubrežne žlijezde. Time objašnjavamo i njegov već dugo poznat povoljan utjecaj na krvotok. Stoga je uporaba pelina opravdana kod svih oblika slabosti nakon teških infekcijskih bolesti, kod smetnji metabolizma kao što su gojaznost, dijabetes, ulozi i reuma. Ukupan učinak droge dopunjava i njezino djelovanje na pojačani rad bubrega. Stoga se pelin smatra jednom od najboljih ljekovitih biljaka, ali isključivo uz pravilnu primjenu.
Uporaba u veterine
Pelin je u stočarstvu korisna ljekovita biljka. Umiješan u hranu, pojačava apetit domaćih životinja koje imaju probavne tegobe zbog promjene vrste hrane. Poboljšava rad jetre i žuči. Izvana koristimo obloge kod ozljeda, čireva i modrica.
Neželjena djelovanja:
Kod primjene propisane niske doze pelina ne očekuju se neželjena djelovanja. Uvijek ga pijemo samo kraće vrijeme. Alkoholne i vinske iscrpine koje su općepoz- nate u narodnoj medicini nisu prikladne za uporabu iznutra. Pelin nikada ne koristimo za vrijeme trudnoće i dojenja.
Čajne mješavine:
Vrlo dobra mješavina za »čišćenje« tkiva i pojačani
rad svih žlijezda probavnog trakta:
pelinova zelen Absinthii herba 15 g
borovičin plod Juniperi fructus 15 g
vodopijin korijen Cichorii radix 20 g
anđelikin korijen Angelicae radix 20 g
koprivina zelen Urticae herba 30 g
Dvije čajne žličice mješavine stavimo u hladnu vodu i ugrijemo do vrenja; nakon toga treba odstajati 3 minute. Pijemo ujutro i navečer, po pola šalice toplog čaja.
Na rad želuca, jetre i žučnog mjehura vrlo blagotvorno utječe mješavina:
pelinova zelen Absinthii herba 20 g
matičnjakov list Melissae folium 10 g
mravincova zelen Origani herba 20 g
tetrljanova zelen Marrubii herba 20 g
list paprene metvice Menthae pip. folium 30 g
Od dviju čajnih žličica mješavine spravljamo opa- rak i pijemo po jednu šalicu, pola sata prije svakog obroka.
Tipična čajna mješavina droga s gorkim tvarima
koje utječu na probavu i pojačavaju tek:
narančina kora Aurantii pericarpum 20 g
list gorkog trolista Menyanthidis folium 20 g
pelinova zelen Absinthii herba 20 g
čakaljova zelen Cnici benedicti herba 20 g
zelen kičice Centaurii herba 20 g
Od čajne žličice mješavine spravljamo oparak i u manjim gutljajima pijemo po jednu do dvije šalice na dan.