četvrtak, 30. prosinca 2010.

bijeli luk, češnjak lat.Allium sativum


porodica: alliaceae, lukovi

Češnjak je još od davnina cijenjen i kao dijek i kao začin. Dlaši su
preci vjerovaki da češnjak tjera zde demone i štiti odzmijskidi ugriza. Srčki povjesničar 3~ferodot bilježi da su se pri gradnji egipatskih piramida radnici hranili češnjakom, lukom i rotkvom kao glavnim povrćem. K srednjem vijeku stanovnici tlurope njime su se barem djelomično štitili od zaraze kugom. Danas se češnjak smatra najdjelotvornijim sredstvom protiv ovap- njenja žila i mnogih drugih civilizacijskih bolesti, liti ris češnjaka kod velike većine ljudi u visokorazvijenim zemljama i dan-danaspobuđuje otpor.

droga
:

Allii satrt bulbus: Koristimo svježe lukovice, česna ili gotove pripravke.
Stanište i rasprostranjenost
Domovina češnjaka vjerojatno je Azija. Uzgajamo ga u vrtovima i na poljima.
Srodne vrste:
Kod nas rastu brojne vrste divljeg češnjaka, od kojih u svrhu liječenja koristimo samo medvjedi luk i planinski srijemuš medvjeđi luk
Sastav i aktivne tvari :
Sastojke češnjaka dijelimo u one koji se izvorno nalaze u biljci (genuini) i na one koje nastaju zbog djelovanja enzima i drugih reakcija razlaganja. Isprva su u češnjaku prisutni glutamilpeptidi i cisteinsulfoksidi (aminokiseline sa sumporom). Pri enzimatskom razlaganju cisteinsulfok- sida aliina s enzimom aliinazom, preko meduprodukata, nastaje alicin (tio- sulfinat). Tiosulfinati se nalaze samo u svježim pripravcima. Zbog nestabilnosti, iz njih pri daljnjim reakcijama nastaju sekundarni sulfidi, ajoeni i vinilditiini. Sulfidi, osobito dia- lilsulfid, češnjaku daju karakterističan miris.

Češnjak sadrži još i peptide sa sumporom, vitamine, lipide, steroide, mineralne tvari i elemente u tragovima, primjerice selen. Količina sastojaka u biljci vrlo je nestalna s obzirom na podneblje, vrijeme branja, način spravljanja i izvor.
Djelovanje i uporaba: Djelovanje češnjaka je višestrano: antibiotičko, antibakterijsko, antimikotičko, snizuje lipide, sprječava sljepljivanje krvnih pločica i nastanak rrombova (krvnih ugrušaka), produljuje vrijeme srušanja krvi, povećava fibrinolitičku aktivnost, olakšava rastvaranje trombova, utječe na imunološki sustav (imunološku modulaciju), povećava otpornost prema infekcijama. Odredeni znakovi bolesti koji prate povišen krvni tlak pod njegovim se utjecajem ublažavaju. Djeluje na sistolički i di- ;astolički krvni tlak (osobito njegovi peptidi koji sadrže sumpor). Češnjak sprječava nastanak ate- roskleroze, tako što onemogućuje taloženje masnoća u žilama. Sprječava nastanak slobodnih radi- kala i podržava tjelesne zaštitne mehanizme koji razgrađuju slobodne radikalei Češnjak štiti poseban oblik kolesterola (LDL-kolesterol) koji slobodni radikali (>slobodni radikali, str. 25) zahvaljujući njegovu utjecaju ne mogu mijenjati. Tako češnjak neposredno i posredno utječe na ovapnjivanje žila. Češnjaku gerijatriji ima značajnu ulogu. U narodnoj medicini koristi se i protiv crijevnih parazita. Zbog antibiotičnog djelovanja češnjaka, njime je u toplijim krajevima preporučljivo natrljati meso. Narodi koji pri kuhanju često koriste češnjak manje su podložni bolestima žila, osobito aterosklerozi. Brojni liječnici preporučuju češnjak kod želučanih i crijevnih bolesti, kod izmjenjivanja proljeva sa zatvorom, kolika, nepravilne razgradnje u crijevima povezane s nas- :ankom plinova, pri lošem teku te jetrenim i žučnim tegobama, kod oboljenja dišnih putova, opće slabosti nakon infekcija i kod raka. Bolesnici koji imaju višak želučanog soka teško podnose češnjak. Češnjak je jeftino, ali učinkovito sredstvo za očuvanje tjelesnih i duševnih sposobnosti do visoke starosti.
Neželjena djelovanja:
Nema ih. Svima koji teško podnose češnjak pre- proručujemo uljnu iscrpinu ili gotove pripravke.
pripravci:
Prosječna je dnevna doza 4 g svježeg češnjaka ili gotovi pripravci sa 4-10 mg aliina, u obliku praha, kapsula i si.
tlnktura:
40 dag svježeg narezanog češnjaka namočimo u 100 ml 70%-tnog alkohola i ostavimo da odstoji 10 dana. Koristimo po 15-20 kapi tinkture na dan.
ulje:
Cijela ili jednom prerezana česna prelijemo vrućom vodom i ostavimo da stoje 15 minuta. Osušimo ih krpom ili papirom. Prelijemo ih približno dvostrukom količinom maslinova ulja. Takvo ulje koristimo za salate ili ga uzimamo triput na dan, po jednu jušnu žlicu.