utorak, 11. siječnja 2011.

rusomača Capsella bursa-pastoris (L.)


Rusomača se u srednjem vijeku iznimno cijenila pri diječenju najrazdičiiijidi krvarenja, no njezinaje primjena kasnije u ionu/a u zaborav. [Ponovno se počeka koristiti u [Prvom svjetskom ratu, kao diemostatik za sprječavanje krvarenja u porodništvu. DCako su se kasnije opet mogle uvoziti i droge iz stranidi zemalja, istisnuka ga je kanadska zutika ([Hydrastis canadensis). (llposjed nje su vrijeme provedena mnogobrojna istraživanja povezana s djelovanjem rusomače; mišljenja o njezinu učinku još su uvijek podijeljena. [Rusomača je još i danas, s drugim prikdadno izabranim drogama, svakako dobar dodatak lijekovima kodrazličitih krvarenja.

droga:

Bursae pastoris herba: Ubiremo cvatuću zelen i brzo je sušimo. Sušenjem gubi dio ljekovitosti, pa je često koristimo svježu, jer je možemo ubirati od travnja do studenoga.
Stanište i rasprostranjenost
Kao korov je rasprostranjena po njivama, vrtovima, uz ceste i na ledinama.
Srodne vrste:
Kao ljekovite biljke koristimo brojne rodove iz porodice krstašica. Osim hlapivog ulja sa spojevima koji sadrže sumpor, sadrže i najrazličitije druge aktivne tvari. U posljednje vrijeme zanimanje znanstvenika pobuđuje ognjica (Iberis a/mara L). Ona sadrži gorke triterpenske spojeve kukurbitacine. Od uporabe njezine droge najviše koristi imaju bolesnici s probavnim poremećajima pri kojima se proljevi izmjenjuju s opstipacijom. Djelotvorna je i kod žgaravice i gastritisa te svih tegoba povezanih s gornjim dijelom trbuha. Drogu zasad koristimo u gotovim pripravcima.
Sastav i aktivne tvare
U drogi se nalaze brojni biogeni amini, kao što su kolin, acetilkolin, prolin, tiramin i histamin. Alkaloid burzin zbog svoje se nestabilnosti nalazi samo u svježoj zeleni. Dokazano je da peptid diozmin ima antihemoragičko djelovanje. U zeleni se nalaze i flavonski glikozidi i trjeslovine.

caj:
Od dviju čajnih žličica suhe droge ili pola količine svježe biljke spravljamo oparak i u manjim gutljajima pijemo dvije šalice nezasladena čaja.
Čajne mješavine:
imela, vrkuta
Kod visokog tlaka i ateroskleroze prikladna je mje-
rusomačina zelen Bursae pastoris herba 10 g
zelen bijele imele Visci herba 25 g
rutvičina zelen Rutae herba 25 g
glogov cvijet Crataegi flos 20 g
zelen poljske preslice Equiseti herba 20 g
Dvije čajne žličice mješavine prelijemo vrućom vodom. Treba odstajati 5-10 minuta. Pijemo dva do tri puta na dan po jednu šalicu čaja.
Kod preduge, preobilne, prebrze menstruacije, jako krvarenje sprječava mješavina droga:
rusomačina zelen Bursae pastoris herba 25 g
hrastova kora Quercus cortex 25 g
stolisnikova zelen Millefolii herba 2 5 g
petoprstin korijen Tormentillae rhizoma 25 g
Od dviju čajnih žličica mješavine spravljamo uvarak i tijekom dana u gutljajima pijemo po jednu do dvije šalice.
Jednako tako, možda čak i brže, djeluje mješavina:
rusomačina zelen Bursae pastoris herba 30 g petoprstin podanak Tormentillae rhizoma 30 g zelen bijele imele Visci herba 40 g
Od te mješavine spravljamo uvarak i po jednu šalicu čaja pijemo triput na dan prije jela.
Protiv krvarenja iz želuca i crijeva pomaže:
koprivina zelen Urticae herba 30 g
rusomačina zelen Bursae pastoris herba 30 g petoprstin podanak Tormentillae rhizoma 40 g
Čaj spravljamo kao uvarak, od jedne do dviju čajnih žličica mješavine. U malim gutljajima pijemo po jednu šalicu čaja na dan.
Kod krvarenja iz bubrega djeluje mješavina:
rusomačina zelen Bursae pastoris herba 25 g
zelen gospina plašta Alchemillae herba 25 g
zelen gospine trave Hyperici herba 25 g
laneno sjeme Lini semen 25 g
Od čajne žličice droge spravljamo uvarak i pijemo više puta na dan, po jednu šalicu čaja.
Svježi sok:
Dvije šake mljevene zeleni pomiješamo sa 100 ml vode. Tekućinu ocijedimo. Uzimamo triput na dan, po jednu do dviju žlica soka s malo. vode.
Djelovanje i uporaba:
Aktivne tvari droge suzuju krvne žile i ojačavaju njihove stijenke. Tako rusomača zaustavlja krvarenja želuca, crijeva, bubrega, pluća, maternice, nosa i rana. Tiramin uzrokuje ritmično grčenje maternice i potiče trudove. Utječe i na glatku crijevnu muskulaturu. Povećava tonus crijeva i tako potiče peristaltiku te poboljšava rad crijeva. Potvrđeno je i djelovanje rusomače kod smetnji krvotoka. Regulira visoki i niski krvni tlak.

Neželjena djelovanja:
Nisu zabilježena.