četvrtak, 30. prosinca 2010.

bijeli sljez, obični bijeli sljez, pitomi sljez, lat. Althaea officinalis

ljekoviti sljez, sljezovina porodica: Malvaceae sljezovi
. .
Sljezje stara ljekovita biljka. DCraljDCarlo Tleliki u svomje djelu
Gapitularia cfe vi/Iis vel curtis odredio da se mora uzgajati na njegovim državnim imanjima. CEilo bi dobro da ia ljekovita biljka češće ulazi i u naše vrtove, jer sa svojim baršunastim listovima i ružičastim cvjetovima izgleda vrlo privlačno. 3 danas je vrlo vaina za liječenje kašlja i želučanih tegoba, a tek u posljednje vrijeme otkriven je njezin utjecaj na imunološki sustav.
droga:
ALTHAEAE RADIX: Ujesen ubiremo odebljale korijene jedno- ili dvogodišnjih biljaka. Tada je količina sluzi najveća. Starije, odrvenjelo korijenje ima bitno manje aktivnih tvari. Korijene operemo, možemo ih i oguliti tako da ostanu posve bijeli, rezrežemo po dužini i brzo osušimo. Uglavnom koristimo umjetne izvore topline, ali ne tako da temperatura prijeđe 35°C. Sušenje traje više dana. Osušeno korijenje narežemo na pola centimetra dugačke komadiće ili ga razmrvimo. Drogu čuvamo u dobro zatvorenim posudama. Nepotpuno osušena droga često popljesnivi, poprimi mrlje i neugodan miris. Idealna je droga sluzava i ima blag, karakterističan miris. Droga iz ljekarne najčešće potječe iz kultura u Mađarskoj, Njemačkoj, Belgiji i Francuskoj.
ALTHAEAE FOLIUM: Meke, dlakave listove ubiremo u doba cvatnje, u lipnju i kolovozu; potom ih dobro sušimo. Istodobno možemo ubirati i svijet- loružičaste cvjetove.
Stanište i rasprostranjenost
Raste na vlažnim livadama, grmovitim mjestima, uz potoke, u blizini naselja. Katkada se uzgaja u vrtovima. Zbog iznimnih ljekovitih svojstava sljez bi trebao rasti u svakom vrtu.
Srodne vrste=
U nas rastu i druge vrste sljeza koje se ne koriste, iako svi predstavnici porodice sljezova sadrže podosta sluzi.
Sastav i aktivne tvare
Korijen ujesen sadrži 15% sluzi, u proljeće tek 5-6%. Listovi i cvjetovi sadrže 6-9% sluzi. U korijenu se nalazi i mnogo škroba, usto još pektin, biljni steroli, ponešto
eteričnog ulja, bjelančevina i aminokiselina. Sluzi se u korijenu nalaze u posebnim sluznim kanalima, koji nastaju tako što se stanične stijenke zasluze. Posljednjih je godina utvrđeno da polisaharidi kompleksne trrađe stimuliraju imunološki sustav i djelomično suzbijaju razvoj tumora. Razgranati heteroglikani, koji nerijetko sadrže glukuronsku kiselinu, osim u sljezu otkriveni su i u pirici, nevenu, kamilici, brđanki, bijeloj imeli i nekim stranim ljekovitim biljkama (>sluzi, str. 16).
Djelovanje i uporaba:
Biljne sluzi lokalno djeluju na kožu i sluznicu i sprječavaju te ublažavaju sve vrste upala u cjelokupnom probavnom traktu, kod proljeva, osobito u dojenčadi i manje djece, pri upali želučane i crijevne sluznice, so- matskim želučanim bolestima, čirevima na želucu. Poseban je način uporabe ulkusna kura. Važna je uporaba i kod katara glasnica, kod promuklosti, kašlja, hripavca, upala usne šupljine, kod paradentoze i rasta zuba u djece. Obloge koristimo kod upala na koži, svrbljive, suhe kože u djece s neurodermatitisom te svrbeža kože u starosti. Velike molekule sluzi mogu vezivati vodu, pa tako kožu održavaju glatkom i mekom. Vrući oblozi pospješuju dozrijevanje ognojaka.
Uporaba u veterine
Kod tvrdog vimena i za omekšavanje čireva upotrebljavamo obloge s toplom pastom od korijena. Kod kašlja i plućnih bolesti, pri crijevnim bolestima, proljevima i kolikama životinjama dajemo čaj.
Neželjena djelovanja:
Sljez je vrlo preporučljiva droga koja treba biti sastavnim dijelom priručne ljekarne i pratiti nas na putovanjima i godišnjem odmoru. Tako ćemo, naime, izbjeći nebrojene neugodnosti.
Pripravci:
caj:
Dvije čajne žličice suhog korijena (može i svježeg) namočimo u hladnu vodu i ostavimo da odstoji nekoliko sati. Prije ispijanja ugrijemo do prikladne temperature. Vruću vodu ne koristimo jer se škrob koji se nalazi u drogi djelomično zasluzi i sprječava ekstrakciju biljnih sluzi. Tako spravljamo i čaj od listova i cvjetova. Koristimo ga i za ulkusnu kuru >crni sljez, str. 154.
Kad nemamo čaja, korijen jednostavno žvačemo. Čajne mješavine:
>aniš, str. 182; >hrast, str. 198; >islandski lišaj, str. 78.
Katkad se preporučuje mješavina jednakih dijelova korijena, listova i cvjetova sljeza. Čaj spravljamo kao hladnu iscrpinu i pijemo po dvije do tri šalice na dan. Druge čajne mješavine spravljamo kao oparke. Kod kašlja i prehlade osobito su djelotvorne mješavine:
korijen bijelog sljeza podbjelov list komoračov plod list suličasta trpuca i
korijen bijelog sljeza komoračov plod anišov plod
Althaeae radix 25 g
Farfarae folium 25 g
Foeniculi fructus 25 g
Plantaginis lane. folium 25 g
Althaeae radix 30 g
Foeniculi fructus 20 g
Anisi fructus 20 g
Za spravljanje oparka uzimamo po dvije čajne žličice prve ili druge mješavine. Na dan pijemo po tri šalice vrućeg, medom zaslađenog čaja.
korijen bijelog sljeza Althaeae radix 50 g
list bijelog sljeza Althaeae folium 30 g
korijen glatkog sladiča Liquiritiae radix 20 g
Mješavinu namočimo u hladnu vodu. U njoj je držimo pola sata; potom ugrijemo do temperature prikladne za pijenje.
Zaslađeni čaj pijemo kod kašlja, a nezasladeni kod želučanih tegoba.
Kozmetika: >koža, str. 36
oblozi:
Tople obloge od razmrvljene droge stavljamo na ognojke, kako bi prije dozreli i omekšali.