utorak, 11. siječnja 2011.

breza


Si ari Skaveni, ali i drugi narocfi, brezu su štovali kao sveto drvo. 0 njezinoj primjeni u medicini poznatoje tel? malo toga. Sveta dfildegarda iz Diingena preporučuje korištenje disniA pupoljaka kodkožnidi osipa iJurunkuka. Danas se brezovo kišće smatra djelotvornim bikjnim diuretikom koji bokesnici ugdavnom dobro podnose.

droga:

Betulae folium: Ljepljive mlade brezove listove beremo u svibnju, pošto breza ocvate. Proljetnu kuru započinjemo lisnim pupoljcima, a kasnije koristimo svježe listove. Droga ima karakterističan miris i gorka je okusa. Betulae cortex: Uzimamo koru mladih grana i sušimo je.
Betulae gemmae: Ljepljive brezove pupoljke beremo prije cvatnje, brzo ih posušimo i čuvamo u dobro zatvorenim posudama, jer sadrže hlapi- vo ulje. Iz njih se destilira i eterično ulje, koje dodajemo brojnim pripravcima za bolji rast kose.
Stanište i rasprostranjenost
Raste uglavom u kopnenim dijelovima Hrvatske, u nizinskom i gorskom pojasu.
Srodne vrste:
Srodna cretna breza (.Betula pubescens Ehrh.) raste kod nas u tresetištima i na tresetnim tlima. Zbog gotovo istih aktivnih tvari prihvaćena je u farmakopeji, pa je možemo sakupljati i koristiti kao običnu brezu.
Sastav i aktivne
tvari:
Listovi sadrže flavo- noide (1,5%), npr. hiperozid, triterpenske saponine (3%), eterično ulje (0,05- -0,1%), metilsalicilat, smole, katehinske trjeslo- vine (8%) i gorke tvari. Kora sadrži eterično ulje i metilsalicilat. Pupoljci sadrže najviše hlapivoga ulja (4%) u kojem se nalazi glavna aktivna tvar seskviterpenski alkohol betulol.

Djelovanje i uporaba.-
Breza je dobar diuretik kod svih bolesti bubrega, mokraćnog mjehura, vodene bolesti i sličnih vodenih oteklina organizma. Količina mokraće povećava se pet puta, a istodobno se iz krvi i tkiva ubrzano izlučuje mokraćna kiselina. Znakovi bolesti (osobito bolovi u zglobovima) kod reumatičnih bolesti i kos- tobolje ublažavaju se, kao i kronični katar mjehura i tegobe pri uriniranju. Brezu najčešće koristimo u obliku ljekovite kure. Kod kroničnih kožnih bolesti pijemo čaj ili čajne mješavine kao kuru, koju do- punjujemo i kupeljima od brezove kore. Hlapivo ulje i brezov sok koji se u proljeće dobiva bušenjem drve- ta dodaju se kozmetičkim pripravcima za njegu kose.
PRIPRAVCI:
caj:
Jednu do dvije jušne žlice brezovih listova spravljamo kao oparak, koji pokriven treba stajati 10-15 minuta. Tri do četiri puta na dan između obroka pijemo svježe spravljen, nezaslađen čaj.
Čajne mješavine:
>jaglac, pirika, crni trn,
Za izlučivanje tekućine prikladna je ova mješavina:
list brezov Betulae folium 60 g
korijen glatkog sladića Liquiritiae radix 20 g
zelen obične zlatnice Solidaginis virg. herba 20 g
Od dvije čajne žličice mješavine spravljamo oparak ili uvarak. Pijemo po tri šalice čaja na dan.
kupelji:
Od 100 g kore i jedne litre vode spravljamo uvarak te ga dodajemo u kadu.
masaže:
U Finskoj se za masažu u sauni koriste svježe, pro- listale brezove grančice .
Kozmetika:
Uporaba u veterini:
Čaj od brezove kore (dvije do tri jušne žlice na 250 ml vode) kao uvarak koristimo za čišćenje rana. Kojiput se koristi brezov katran, za liječenje furun- kula i drugih kožnih tegoba. Brezovi pupoljci i mladi listovi namočeni u voćnu rakiju ili 40%-tni alkohol pomažu kod upala i natečenih zglobova domaćih životinja.
Neželjena djelovanja:
Kod uzimanja čaja u navedenim količinama nema nikakvih neželjenih djelovanja.