srijeda, 29. prosinca 2010.

OBIČNA TURICA lat. Agrimonia eupatoria L.

porodica: rosaceae ruže
Turica u antici bila jedna od najcjenjenijih ljekovitih biljaka. Dljezina se popularnost do danas očuvala u narodnoj medicini, dohjoj suvremena medicina ne posvećuje osobitu pozornost. [Redovnih tituJa/rid S/rado. 0/pjesničkoj zdirci JVor/u/us os/aa/o nanije izvješća o tome haho se turica u 9. stoljeću u obhihu obloga horistiha za zacjehjivanje rana. Dahva se primjena očuvaha do danas, a pridružila joj se i uporaba hod jetrenih bohesti. Durica je u dtmerici i danas vrlo cijenjena Ijehovita biljha.
DROGA:
AgRIMONIAE HERBA: Cijelu zelen ili samo listove ubiremo u početku cvatnje (lipanj ili srpanj), kad je količina aktivnih tvari najveća. Suha droga nema mirisa, dok joj je okus blago trpak i gorak. Zbog sveopćeg ljekovitog djelovanja, ta droga pripada u svaku priručnu ljekarnu.
sdfStanište i rasprostranjenost
Raste na suhim livadama, u grmlju i šumskim rubovima, od nizine do planinskog pojasa.
Srodne vrste:
Velika krvara {Sanguisorba officinalis L.), koja također pripada porodici ruža, sadrži slične aktivne tvari kao i turica. Raste na vlažnim livadama. Osušena zelen je zbog katehinskih trjeslovina dobar adstringens. Njezina se uporaba preporučuje kod upalnih procesa u ustima i ždrijelu, kod krvarenja i upalnih procesa sluznica.
Sastav i aktivne tvare
Sadrži eterično ulje (0,2%), trjeslovine kate- hinskog tipa (5%), ponešto triterpenskih gorkih tvari, flavonoide, kremenu kiselinu te druge mineralne tvari.
pripravci:

Uporaba u veterini:
Suhu turičinu zelen dodajemo hrani životinja koje imaju crijevne tegobe. Čaj koristimo za ispiranje rana i čireva. Iz izmrvljene suhe zeleni sa svinjskom mašću možemo spraviti i jednostavnu mast za zacjeljivanje rana i zaustavljanje krvarenja (>gavez, str. 226).
Neželjena djelovanja:
Kod preporučene uporabe nisu zabilježena.
Djelovanje i uporaba:
Djelovanje droge je mnogostrano. Kao trjeslovin- ska droga, djeluje kod lakih, nespecifičnih, akutnih proljeva i svih želučanih te crijevnih tegoba. Turica je osobito djelotvorna kod tegoba koje nastaju zbog nedostatnog izlučivanja probavnih enzima i slabog izlučivanja žuči. Koristimo je kod žučnih kamenaca i pijeska. Poboljšava otjecanje žuči, pa sprječava nastajanje manjih žučnih kamenaca i ublažava grčevite bolove. Pritom djeluju gorke tvari i hlapivo ulje. Djelotvorno je sredstvo za zacjeljivanje rana i ispiranje kod upalnih procesa desni i ždrijela. Često je kombiniramo s ostalim drogama u čajnim mješavinama.
čaj:
Od dviju čajnih žličica mješavine spravljamo opa- rak i pijemo po tri šalice na dan. Koristimo ga dulje vrijeme. Prikladan je i za grgljanje i ispiranje rana.
Čajne mješavine: >kadulja, str. 212
Kod jetrenih tegoba neko vrijeme možemo piti
mješavinu:
turičina zelen Agrimoniae herba 40 g
broćikina zelen Galii veri herba 30 g
lazarkinjina zelen Asperulae herba 30 g
Od dviju čajnih žličica mješavine spravljamo opa- rak i pijemo po tri šalice čaja na dan, najbolje u obliku kure.
Kod bubrežnih tegoba, pijeska i kamenaca, koristimo mješavinu:
turičina zelen Agrimoniae herba 40 g
korijen zečjeg trna Ononidis radix 30 g
brezov list Betulae folium 30 g
Od dviju čajnih žličica mješavine spravljamo opa- rak i pijemo po dvije do tri šalice na dan.
Zatvara, umiruje i protiv grčeva djeluje ova mješavina, prikladna i za djecu:
turičina zelen Agrimoniae herba 20 g
kaduljin list Salviae folium 20 g
kupinin list Rubi fruticosi folium 20 g
kamiličin cvijet Matricariae flos 20 g
list paprene metvice Menthae pip. folium 20 g
Od dviju čajnih žličica mješavine spravljamo opa- rak koji pijemo triput na dan, pola sata prije jela.